• image one
  • image two
  • image three
  • image four
  • image five
  • image six

Alles over hardstenen vloeren

Wat is hardsteen?

Hardsteen, ook wel blauwe hardsteen, arduin, kolenkalksteen of 'petit granit' (niet te verwarren met graniet) is een vorm van kalksteen. Het kenmerkende van deze steensoort is de grote hoeveelheid (kleine) verkalkte dierskeletten wat het aanzien van dit soort steen verhoogd. Hardsteen is een afzettingsgesteente, wat betekend dat het laag voor laag is opgebouwd uit organisch materiaal over een lange periode. Grote gehele stenen worden verzameld en door een grote watergekoelde zaag in vlakken stukken gezaagd. Zie wikipedia voor meer informatie.

Waar kan ik hardstenen vloeren kopen?

LinkOmschrijving

Veschillende soorten hardsteen

Er zijn veel verschillende soorten hardsteen. Voornamelijk omdat de steen zijn eigenschappen door de directe omgeving krijgt, ziet de steen er in elk gebied anders uit. Hardsteen wordt uit een verscheiden hoeveelheid landen gewonnen, o.a. Nederland, België, Ierland, China, Vietnam. De structuur van deze stenen kunnen heel erg verschillen. Het Belgische, bijvoorbeeld, heeft vele kleinere onregelmatigheden in de steen dan Chinese.

Belgisch hardsteen

Belgisch hardsteen heeft een grote variëteit aan samenstellingen. Dit is afhankelijk van zowel het gebergte als de diepte waarop de steen. België biedt zowel witte, als donkere kalksteen. Het is dus belangrijk goed te kijken wat voor patronen de voorkeur hebben.

Hardsteen schoonmaken

Gezoete vloeren zijn makkelijker schoon te maken dan gepolijste. Het veiligst is om met een geringe hoeveelheid lauw-warm water te dweilen. Belangrijk is dat het niet met zeep, of met vet makende producten wordt schoongemaakt, omdat dit de bovenlaag kan beschadigen. Verdunde lijnolie, olijfolie of tafelolie kunnen vaak wel gebruikt worden, al kan dit afhankelijk zijn van 't specifieke steen. Voor meer informatie zie marmerterrazzo

Impregneren

Impregneren betekent het doordringen van een materiaal met een andere stof 1. Dit kan helpen om de oppervlak minder poreus te maken, zodat het minder snel vlekken opneemt. Allereerst is het belangrijk om te weten of de vloer al geïmpregneerd kán worden, d.w.z. droog is. Een manier om dit te testen is een dag, of nacht, lang een stuk plastic over de vloer leggen - of deel daarvan. Als er condens op 't plastic komt, dan is deze nog niet droog genoeg.