• image one
  • image two
  • image three
  • image four
  • image five
  • image six

Alles over natuurstenen vloeren

Wat is natuursteen

Natuursteen is een algemene term waar alle versteende materialen onder vallen. Van kwartsiet, van oorsprong zandsteen dat onder hoge druk in kwartsiet veranderd is - door hoge concentratie kwarts check uitspraak. Hardsteen wordt onder water gevormd waar veel verkalkte fosielen zich in bevinden. Tot magma dat, hetzij aan de oppervlak (zoals leisteen), danwel onder de oppervlak (zoals graniet) versteend wordt. Al deze verschillende manieren van ontstaan van deze steentypen zorgen voor een grote diversiteit aan keuzes. Wat al deze soorten overeen hebben is dat alle stenen/tegels uniek zijn in hun druk, met andere woorden geen steen is hetzelfde. Door de manier van ontstaan zijn al deze steen soorten zeer hard, behalve leisteen, dat veel zachter is omdat het niet onder hoge druk ontstaan is en in veel kortere tijd. Zie ook infotile voor meer informatie over natuursteen, wat hun dichtheden zijn, en waarvoor deze steensoorten geschikt zijn (denk aan, vloeren, daken, etc etc). Zie vloertegels/plavuizen voor niet-natuurstenen vloeren, denk daarbij aan mozaïek, kunststof en steen (overig).

Verschillende hardheden van natuursteen op de Mohr Schaal

MineraalMohr schaalAbsolute hardheid
Leisteen2 - 33-9
Marmer3 - 49-21
Hardsteen5 - 648-72
Graniet5 - 748-100
Kwartsiet7100
Diamant (ter vergelijking)101600

Wat is absolute hardheid?

Het bovenstaande tabel geeft een vergelijking van mineralen, de Mohr schaal en 'absolute hardheid'. De Mohr schaal is een logaritmisch schaal van de absolute hardheid, maar wat is dat? De absolute hardheid van een element wordt gemeten door middel van een sclerometer. Een sclerometer is een apparaat met een diamanten punt (vele sterkere elementen kennen we niet) dat onder toenemende druk aan de oppervlakte van een element wordt blootgesteld. De druk nodig voor het maken van een kras in 't element is de 'absolute hardheid' van het materiaal.

Natuursteen mogelijke voorbewerkingen

Hardsteen kent een aantal manieren van voorbewerken, elk met hun eigen karakteristieken, namelijk: polijsten, zandstralen, trommelen, zoeten.

Polijsten

Dit geeft een hoogglanzende toplaag zodat deze een spiegelend effect krijgt, voor een sjieke uitstraling. Polijsten is zacht opschuren tot, zelfs de microscoop, geen oneffenheden meer zichtbaar zijn.

Trommelen

Dit is een soort slijtageproces, dat resulteert in een oud/antiek aanzicht. Dit proces duurt doorgaans tussen de 3 en 5 weken. Zie wikipedia.org tumble finishing voor meer informatie, geen Nederlandse Wikipedia pagina beschikbaar.

Zandstralen

Is een proces dat precies doet wat de naam zegt. Onder hoge druk wordt zand gespoten/gestraald over de bovenste laag van 't steen. Hierdoor wordt de bovenste laag wat ruwer voor een natuurlijkere uitstraling.

Zoeten

Dit is een specifiek schuurproces dat resulteert in een donkerdere en diepere kleur. Zie joostdevree voor meer informatie.

Voorbewerking overige

Voor meer verschillende soorten van voorbewerking van natuursteen, zie joostdevree over natuursteen bewerking. Hier worden 30 verschillende manieren van steen bewerking stuk voor stuk behandeld.