• image one
  • image two
  • image three
  • image four
  • image five
  • image six

Alles over linoleum vloeren

Wat is linoleum?

Linoleum wordt gemaakt voornamelijk van lijnzaadolie, dat, wanneer er zuurstof aan toegevoegd wordt, een duurzaam materiaal wordt. Overige ingrediënten van linoleum zijn kurk of moutmeel en hars gewalst op jute. Dit resulteert in een slijtvaste oppervlak, wat een goede onderlaag biedt voornamelijk voor locaties waar veel op geleefd wordt. Vanwege de manier waarop dit geconstrueerd wordt, is het, relatief, makkelijk om verschillende motieven te maken omdat de olie gemengd kan worden met kleurstoffen.

Linoleum kopen

LinkOmschrijving

Linoleum reinigen

Kijk uit bij het reinigen dat er geen agressieve middelen worden gebruikt, dit zal de linoleumlaag, specifieker de lijnzaadolie, verwijderen. In het geval van vlekken, verwijder deze zo snel mogelijk, omdat deze substantie anders in de vloer kan trekken. Verder is het verstandig om regelmatig te dweilen met milde niet op zuur gebaseerde vloeistof. Wanneer de vloer, door de tijd, is verkleurd kan de vloer gewaxd worden om doffe plekken bij te werken.

Heb ik vinyl of linoleum?

Bij het schoonmaken/reinigen van de vloer is het belangrijk om er zeker van te zijn dat de vloer hetzij linoleum óf vinyl is. Vinyl mag met agressievere schoonmaakmiddelen schoongemaakt worden, omdat dit een puur synthetisch materiaal is. Linoleum is een natuurlijk product, op olie gebaseerd, waardoor de kans van oplossing bestaat. Om er zeker van te zijn welke van deze twee het is. Haal, bij een onopvallend gedeelte, met een scheermes, een klein laagje van de vloer af. Bij linoleum zal hetzelfde patroon zichtbaar blijven, bij vinyl niet. Voor meer informatie over vinyl.

Linoleum vloer leggen

Wanneer u heeft besloten zelf de vloer te leggen, denk er dan nóg een keer over na. Linoleum leggen is moeilijker dan, bijvoorbeeld tapijt leggen, voornamelijk vanwege de vereiste van een absoluut egale ondervloer en dat linoleum kan scheuren. Dus absolute geduld en souplesse is vereist.

Wat heeft u nodig?

Om deze vloer te leggen heeft u een scherp breekmes nodig (wees hier niet té zuinig mee), een metalen liniaal, lijm of dubbelzijdig tape (niet aan te raden wanneer de oppervlakte groter is dan 4x4 meter), bij meer dan één baan houdt vulmiddel bij de hand om de banen aan elkaar te 'plakken'.

De ondervloer

Neem de tijd om de vloer absoluut egaal te maken. Enige oneffenheden zullen, na plaatsing van de vloer, extra tot de aandacht komen. Wanneer het niet lukt de vloer egaal te kregen, denk er dan over na of het mogelijk is een tussenlaag te plaatsen, bijvoorbeeld met MDF of hardboard.

Daadwerkelijk leggen

Vóór het leggen van de vloer, laat het linoleum eerst acclimatiseren door deze enkele uren in de kamer te laten rusten. Dit geeft de vloer tijd om de uiteindelijke afmetingen aan te nemen, deze substantie kan krimpen of uitrekken afhankelijk van vochtigheid. Rol de banen beheerst uit, om scheuren te voorkomen. Wanneer u meerdere banen naast elkaar nodig heeft, leg de volgende baan dan over de eerste heen, en snij met een breek- of stanleymes de tweede baan dusdanig dat de patronen zo subtiel mogelijk overlopen, gebruik om te begeleiden een onbuigbare metalen liniaal om uitschieten te voorkomen. Let hierbij op dat u niet in de eerste baan snijdt. Leg de banen strak tegen elkaar aan, en plak deze met een speciale vloeibaar vulmiddel vast. Bij hoekjes, maak een diagonale incisie, dit maakt het makkelijker om later beide stukken netjes af te snijden. Bij de afwerking aan de muren, houdt de vloer zo strak mogelijk tegen de grond en snij zo recht mogelijk.

Linoleum verwijderen

Bedenk, of vraag, eerst of verwijderen écht nodig is. Deze vloer kan doorgaans goed als ondervloer gebruikt worden. Wanneer deze vloer als ondervloer gebruikt (kan) worden, let dan wel op dat bij het plaatsen van een nieuwe vloer dat de vloer niet te hoog wordt, zodat de deuren over de nieuwe vloer krassen. Voor het daadwerkelijk verwijderen van de vloer en is hij verlijmd, snij dan banen van tussen de 25 en 50 cm, en trek de vloer rustig los van de vloer. Maak het uzelf makkelijker door de onderkant van de vloer vochtig te houden. Trek niet te hard, als dat niet nodig is, omdat dan de onderkant van de vloer vast kan blijven zitten. Probeer met een continue kracht te trekken. Resterende lijmresten zijn te verwijderen met een plamuurmes of een schuurmachine.

Allergie informatie

Linoleum tegels, of banen, zijn een zeer goede keuze voor mensen met allergieën. De AAFA (Asthma and Allergy Foundation of America) adviseert mensen met astma en stof(mijt) allergieën vloeren zoals leisteen, linoleum, vinyl of hardsteen. Klik hier voor hun artikel over vloeren, en andere huisgelateerde zaken voor mensen met allergieën.