• image one
  • image two
  • image three
  • image four
  • image five
  • image six

Alles over laminaten vloeren

Wat is laminaat?

Ondanks dat laminaat de schijn heeft hout te zijn is dat 't niet. Wilt u wel een houten vloer, kijk dan bij parket. Laminaat is een vorm van vloerbedekking dat opgebouwd is uit meerdere lagen, doorgaans 3 of 4. De onderste laag is een kunststoflaag, veelal melamine. De tweede laag 'een drager' is een laag gemaakt van gedroogde houtvezels verbonden met elkaar door hars, zie HDF voor uitleg over de meest gangbare vorm. De derde laag is een bedrukte papier laag met de zichtbare print. De toplaag is kunststof, veelal met melamine. Zie voor meer informatie.

Wat is melamine?

Melamine, vaak de basisbestanddeel van de onderste laag van laminaat is een organische verbinding heeft brandvertragende eigenschappen, omdat bij verbranding stikstof vrijkomt (zie melamine voor meer informatie).

Waar kan ik laminaat kopen

LinkOmschrijving
zie lijst met verschillende laminaten vloerenOnline parketshop heeft een flinke verscheidenheid aan verschillende laminaten vloeren. Ze hebben bijna 50 verschillende kleuren/structuren. Vloeren zonder V-groef, met 2 v-groeven, 4 v-groeven of 5 v-groeven. Verder bieden ze een vloeren aan van veel verschillende merken. Bijzondere laminaten vloer, toont, als het ware, een boek als vloerbedekking. Een andere, in dezelfde lijn, is een blauwdruk van een apparaat (ik herken het apparaat niet, maar wel gaaf!).

Klik laminaat leggen

Welke richting laminaat leggen?

Bij kliklaminaat zijn er beperkte mogelijkheden in hoe de planken geplaatst kunnen worden, in de looprichting (vanaf voordeur), haaks, of diagonaal. Afhankelijk van de vorm van het huis/kamers, zal het één meer geschikt zijn dan het ander. Door de oriëntatie kan het huis hetzij groter of kleiner lijken. Nu lijkt er een consensus te bestaan dat diagonaal leggen veel moeilijker is en dat er veel verzaagd wordt. Nu zou dat in sommige huizen kunnen, maar van een rechthoekig huis uitgaand is dit onzin. Daarbij, omdat de planken langer doorlopen, en alle kamers in, lijken de kamers meer betrokken te zijn van andere kamers, wat een groter lijkend effect geeft. Zeker bij wat oudere huizen, waar de muren niet haaks lopen, is diagonaal veiliger, omdat de rechtheid van muren irrelevant worden. Daarbij hoeven planken nooit over de lengte gezaagd te worden (sorry, duidelijk een persoonlijke bias). Wel vergt diagonaal meer geduld en concentratie, omdat de hoeken nog wel een de verkeerde kant op afgezaagd zullen worden, let daarom goed op welke kant u opgemeten heeft.

Ondervloer

Waar bij parket er veel verschillende manieren zijn om de vloer te leggen, is er bij laminaat maar één manier gebruikelijk: zwevend. Aangezien laminaat veel minder massief is, niet één stuk hout, maar houtvezels, is boren niet zo verstandig. Er zijn verschillende soorten ondervloeren, grofweg rol en platen. Kijk hier voor meer informatie over ondervloeren

Benodigdheden

Ondervloer dit kan in platen of rollen
Wanneer ondervloer rollen zijn een scherpe stanleymes
Zaaggerei, bijvoorbeeld een decoupeerzaag in samenwerking met een verstekzaag met name handig bij het schuin plaatsen van de vloer
Tientallen viltjes of kurk, van dezelfde breedte tussen de 6 en 10 millimeter dik, om te voorkomen dat de planken té dicht bij de muur komen.
Handzaam stukje plint Om er zeker van te zijn dat de ruimte niet te groot is tussen de muur en de vloer, houdt een stukje plint bij de hand.
Hamer Om rijen laminaat strak tegen elkaar aan te slaan/trimmen.
Handzaam stukje laminaat Om met de hamer tegenaan te slaan.

Ruimte vrijhouden van obstakels

Net zoals bij parket is het verstandig om ruimte tussen het laminaat en de muur over te houden, voor het werken van het materiaal. Waar voor parket één millimeter wordt aangeraden, is dat bij laminaat 1 centimeter. Dit komt door de tweede laag, de houtvezellaag, minder massief is dan parket en meer zal werken.

Beginnen met laminaat leggen

Aangezien, bij veel laminaat, niet alle planken precies dezelfde kleur hebben, besluit van tevoren hoe u dit wilt oplossen. Alleen de lichtere in de x kamer? Door elkaar? Sorteer, of 'schud' planken uit verschillende pakken bij elkaar, afhankelijk van hoe de bovenstaande vraag beantwoord wordt. Kies een goede kant om te beginnen. Bij diagonaal, begin in een hoek van draagmuren, omdat de kans groter is dat deze haaks zijn. Bij recht, begin bij een draagwand, om dezelfde reden als bij diagonaal leggen. Leg eerst een rij ondervloer neer. Plaats dan, op verschillende hoogtes, viltjes or kurk tegen de muur. Leg dan de eerste rij strak tegen de viltjes aan, houd er daarbij wel rekening mee dat de planken stevig tegen elkaar aanliggen. Bij de tweede, en volgende rijen, probeer ervoor te zorgen dat de uiteinde van de planken genoeg verspringen, zodat er niet uiteindelijk een paar rijen liggen waarvan de uiteinden naast elkaar liggen. Dat geeft een onrustig aangezicht. Na elke of om de twee rijen, neem het stukje laminaat en hamer, klik de hand laminaat in het liggende laminaat, en tik de gelegde laminaat rustig steviger tegen elkaar.

Nabewerking leggen of plakken van plinten

Er zijn grofweg twee soorten plinten, plakplinten en muurplinten.

Plakplinten

Plakplinten kunnen het beste niet geplakt worden vóórdat het laminaat uitgewerkt is, omdat het dan kan kraken bij het lopen. Na enkele dagen kunnen de plakplinten geplakt worden. Rechte muren zijn niet zo'n probleem en kan in één keer door gelegd worden. Lastiger zijn hoeken, verwarmingsbuizen en deurposten. Afhankelijk van de hardheid van de plinten kunnen ze met een plintenknipper geknipt worden. Dit helpt zeker voor het diagonaal afknippen. Diagonaal knippen is een aanrader voor muren, waardoor de plinten soepeler over te lijken gaan. Bij deurposten is het lastiger en afhankelijk van hoe ver de post loopt. Loop de deurpost een klein stuk naar binnen (klein is minder dan de breedte van de plint) dan kan er een 'kuiltje' gemaakt worden, door wat gepriegel, in de plint. Hierdoor kan de plint mooier doorlopen, ook al loopt de muur niet door. Wanneer dit niet mogelijk is, dan wordt het knippen (succes!). Probeer artistiek te werk te gaan, voelt waarschijnlijk aan als pielen, maar het resultaat is dan wel top!

Hoge plinten

Informatie komt later