• image one
  • image two
  • image three
  • image four
  • image five
  • image six

Alles over parket vloeren

Wat is parket?

Parket is grofweg een vloerbedekking gemaakt van houten planken met een breedte, doorgaans, smaller dan 12 centimeter. Karakteristieke van parket is het natuurlijke uiterlijk, de duurzaamheid en dat het makkelijk te restaureren is. Vaak worden ook vloeren gemaakt van bamboe onder parket genoemd. Echter is bamboe een grassoort en daardoor geen hout en is het technisch geen parket, bepaal daarvan de relevantie zelf. Groot voordeel van parket, boven bijvoorbeeld tapijt, is dat er geen vuil ín het parket zal trekken.

Waar kan ik kopen parketten vloeren kopen?

LinkOmschrijving

Verschil tussen houten vloer en parket

Alhoewel parket een houten vloer is, is parket iets specifieker. Parket zijn houten planken van een breedte tot 12 centimeter, terwijl houten vloerdelen een stuk breder kunnen zijn. Houten vloerdelen, van origine, droegen bij aan de constructie van het huis, door deze vast te spijkeren aan het skelet van de woning. Later zijn de vloeren in huizen met beton gemaakt, en zijn vloeren puur decoratief (d.w.z. niet ter bevordering van de stabiliteit van de woning). Zie houten vloeren voor meer informatie over houten vloeren.

Verschillende soorten parket

Parket kan grofweg in twee categorieën gevat worden: lamelparket, massief parket. Lamelparket bestaat uit twee lagen, de bovenste bestaat uit hardhout wat vastgelijmd wordt op een onderlaag uit multiplex (bij voorkeur 1) beuken of hardhout, zie voor meer informatie. Massief parket zijn planken die enkel, en uit één stuk, uit hout bestaan, ergo veel duurder en heeft meer behandeling nodig, zie massief parket voor meer informatie.

Plaatsing van parket

Ondervloeren

Parket wordt veelal, als niet altijd, gelegd op een ondervloer. Mogelijke ondervloeren, afhankelijk van het soort huis, appartement, gehorigheid. Let goed op de vereisten alvorens de ondervloer te kiezen. Mogelijkheden zijn:

Zwevend leggen Is een goedkope techniek, dat de vloerverhoging beperkt, verbetert de lucht- en geluid isolatie, maakt vloerverwarming mogelijk. Daarnaast wordt het makkelijker om deze vloer te verwijderen, omdat het nergens aan vastzit.
Op rachels Rachels zijn houten planken die ook veel gebruikt worden voor het leggen van dakpannen. Deze planken worden met betonlijm vastgelijmd op beton, of plavuizen. Dikte van deze vorm is rond de 32 mm. Groot voordeel (voor de onderburen) is dat er minder contact is met de daadwerkelijke grond, wat geluidwerend werkt.
Verlijmde platen
Gelegd op zwevende platen

Vloer leggen

Bij het leggen van de vloer, houd er dan rekening mee dat hout leeft, dus nog wat kan uitzetten. Houd dus 1 à 2 mm ruimte over te houden bij de muren, anders zou het hout later bol kunnen gaan staan, en kraken (bij zwevende vloeren). Deze kier kunt u, bij voorkeur elke dagen later, afplakken met plinten.

Schoonmaken van parket

Bij het schoonmaken van parket is het voornamelijk uitkijken bij wat níet te doen. Alles wat nodig is, is stofzuigen, bezemen en dweilen met een licht vochtige dweil.